Matcha Latte Grade
€ 2,95 – € 47,50
Matcha Latte (matcha met melk) wordt vaak gemaakt van een hoge kwaliteit matcha, Ceremonial Grade. Op zich het lekkerste maar ook een beetje zonde. Ceremonial grade is namelijk gemaakt van de beste kwaliteit bladeren en bedoeld om puur te drinken. Bladeren die hoog groeien en vroeg geoogst worden hebben de minste bitterstoffen in zich en geven de lekkerste thee maar zijn ook het duurst. Hier wordt (in ieder geval de versie van Thee van Sander) de Ceremonial Grade van gemaakt.
Nu heeft melk de eigenschap om bitterstoffen aan zich te binden en de combinatie melk en thee zachter te maken. Vooral de caseïne in melk (eiwit) zorgt hiervoor.
Omdat matcha een prijzige thee kan zijn zou je voor het maken van een Matcha Latte dus prima een kwaliteit kunnen gebruiken die net onder de Ceremonial Grade zit maar wel een stuk goedkoper is.
Ik was zelf erg blij deze matcha gevonden te hebben, ik denk een hele mooie matcha voor een goede prijs. Het komt vooral door de cultivar waar deze matcha van gemaakt is, de Tsuyuhiraki. Het heeft veel goede eigenschappen (lees er hieronder meer over) waaronder de mooie groene kleur, de vroege oogst, de weerbaarheid tegen plantenziektes (de thee wordt aan mij dan ook als biologisch verkocht) en het aroma en de smaak.
Stiekem is deze matcha ook heerlijk om puur, zonder melk te drinken 🙂
De ‘Latte Grade’ is dan ook mijn eigen benaming en doet wellicht geen recht aan de kwaliteit.
De matcha wordt per 30 gram gevacumeerd en ingevroren om de versheid van de matcha te behouden. Het kan zijn dat de matcha hierdoor samengeperst is dus voor het zetten zou je je matcha door een keukenzeefje kunnen zeven, je krijgt zo het meest fijne resultaat.
Beschrijving
Het fundament van deze matcha, de cultivar
Het blad waar deze matcha van gemaakt wordt komt van planten die groeien in de heuvels van één van de betere prefecturen (provincies) waar groene thee gemaakt wordt, Shizuoka. In deze provincie is het ‘Tea Research Institute of Shizuoka’ gevestigd waar nieuwe cultivars worden ontwikkeld om de beste eigenschappen van verschillende cultivars te combineren.
Deze Matcha Latte grade is gemaakt van de Tsuyuhikari cultivar. Een relatief nieuwe vondst maar steeds populairder bij theeboeren en theeliefhebbers.
De naam bestaat uit 2 delen, Tsuyu en Hikari:
Hikari
Betekent ‘licht’.
Tsyuy
Komt van ‘Asatsuyu‘ en is één van de twee cultivars die gekruist zijn om de Tsuyuhikari te maken. De andere is de Shizu-7132.
Asatsuyu –> goede smaak, umami en zoet. De plant kan niet heel goed tegen vorst.
Shizu-7132 –> rijk aan aroma’s, de thee verspreid een heerlijke geur. Ook weerbaar tegen vorst en plantenziektes.
Beide cultivars zijn in 1970 met elkaar gekruist door wetenschappers van het genoemde ‘Tea Research Institute of Shizuoka’. De beste stekken zijn uiteindelijk gebruikt om de Tsuyuhikari te maken en in 2003 werd deze officieel geregistreerd als nieuwe cultivar.
Het ‘licht’ van de Hikari slaat op de hoop van veel mensen dat deze Tsuyuhikari weer licht gaat brengen in de Japanse thee-industrie.
Het maken van matcha (algemeen)
De grondstof voor matcha, tencha, is gemaakt van dezelfde theestruiken als sencha maar in dit geval zijn de struiken bedekt om zonlicht te blokkeren. De bladeren die tegen zonlicht worden geblokkeerd groeien recht omhoog op zoek naar zonlicht. De voedingsstoffen die de bladeren normaal stugger maken worden nu gebruikt voor de groei van takken. Het blad blijft hierdoor dunner en zachter en zijn zo erg geschikt om matcha mee te maken.
Het bedekken van de planten heeft nog meer gevolgen en het belangrijkste is dat het gehalte chlorofyl verhoogt wordt. Dit zorgt voor de groene kleur van de thee en de sterke smaak.
Voor de eerste oogst staan de planten ongeveer 20 dagen in de schaduw, voor de 2e oogst ongeveer 2 weken. De mate van schaduw is 85%.
Het bedekken van theestruiken gebeurt ook in de bergachtige gebieden van Shizuoka met theeplantages met een vrij steile helling. Het is een stuk lastiger om hier struiken te bedekken dan in de lager geleden gebieden. Echter, de smaak van de thee die deze omgeving heeft is van hogere kwaliteit, is dieper en rijker dan in andere productiegebieden.
Shizuoka heeft 8 gebieden waar theeplanten groeien en voor blad uit het gebied Honyama wordt het meeste geld betaald. Dit is het materiaal waar deze matcha van gemaakt wordt. Het gebied is heuvelachtig en heeft temperatuurschommelingen waardoor er mist ontstaat vanuit de rivier. De mist hangt boven de theestruiken waardoor deze minder zonlicht krijgen wat de smaak ten goede komt.
Zetwijze
Zie hieronder voor een duidelijk filmpje over hoe je het beste matcha kunt maken.

Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.







Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Erg goede prijs kwaliteit verhouding en mooie kwaliteit matcha poeder!
Brigitte Van schooten (geverifieerde eigenaar) –
Ik geniet van de matcha late en ga er ijs mee maken
Elise De Wolde (geverifieerde eigenaar) –
Niks, ik ben tevreden
Kaoutar B. (geverifieerde eigenaar) –
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Melissa K. (geverifieerde eigenaar) –
Wat fijn dat er meegedacht word met de ‘grade’ omdat ik altijd een macha latte maak. De smaak is heerlijk en ik proef door de latte geen verschil met de ceremoniële grade en deze is leuker qua prijs 🥰 Fijn om eerst een proefverpakking te kunnen bestellen om nu een grootverpakking te bestellen.
Melissa (geverifieerde eigenaar) –
De matcha latte grade heeft van zichzelf al een goede smaak en is perfect voor in latte’s. Precies zoals de beschrijving zegt. De matcha heeft een mooie groene kleur en smaakt heerlijk. En dat voor een erg goede prijs.
Barbara Botelho Batista (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijk zachte matcha die perfect werkt in iced lattes. De matcha is mild van smaak en daardoor ideaal om als latte van te genieten! 🙂